/f2df6ec2-f255-4781-8466-f238061af259.jpg
Sockerfällan!

Dåliga kolhydrater.

🌮🍟🍔🍨🍰🍦🍬🍩🍪🍺🍱🥖🎂🍡

Att vi har helt andra matvanor nu än förr tror jag de flesta av oss vet. Men långt från alla tänker på vad de stoppar i sig och hur de skadar våra kroppar på sikt. Och vad föder vi våra barn med?

Socker är enligt mig den största boven till ett ohälsosamt liv, det finns socker i nästan allt. När man läser innehållsförteckningen på många varor så innehåller de socker. Varför? Man blir mörkrädd.😱 Det är helt onödigt att ha socker i vanlig mat. Det går utmärkt att äta och laga mat utan att häva i socker.

Socker förknippas med belöning och mys. Vi ska unna oss något sött när vi presterat något bra. Vi ska ha fredags och lördagsmys med stora skålar godis och en massa läsk. Vi tränar och sen är vi värda en stor chokladkaka eller en bakelse tycker vi. Men vad gjorde då den träningen för nytta? Jo våra muskler fick sig en omgång, men efter som vi tryckte i oss något sött så förstörde vi kroppen ändå.

Belöningen av vår träning kunde väl vara att vi just varit duktiga och tränat. Gjort något positivt för vår kropp istället för att fastna i Sockerfällan.

Man kan unna sig att må bra på många sätt utan att det behöver vara av något sött. Vi har alla något vi gillar och mår bra av. Varför inte unna sig det istället lite oftare?

Vi äter oss sjuka, man ser fler och fler överviktiga människor i samhället idag. ( har själv varit överviktig) . Jag åt mig också sjuk på bl.a sockerprodukter, tänkte inte alls på faran eller att det fanns socker i nästan allt.

Smaklökarna förändras positivt när vi utesluter socker ur kosten. Man får nya smakupplevelser och även sockerfritt kan smaka sött. Jo det är faktiskt sant även om det låter konstigt.

Jag har själv varit sockerfri i drygt 7 år och det går utmärkt. Äter så mycket gott och är sällan hungrig, vilket tar bort sötsug och småätande. Är piggare, mår bättre, sover bättre och har fått en helt annan energi.

Men man blir väl pigg av socker? Jo en stund kan det ha den effekten, du får en liten tillfällig kick. Men snart bli du trött igen. Och på sikt blir du bara tröttare och tröttare och drar på dig andra hälsofaror.

Självklart gör var och en som den vill. Detta är bara skrivet efter mina egna erfarenheter och för att hjälpa andra slippa äta sig sjuka och kanske hjälpa dig gå ner i vikt om du behöver.

Därför äter jag numera sockerfri och kolhydrats fattig kost. Gått ner massor i vikt, fått bra värden och mår mycket bättre i kropp och själ. Har äntligen tappat alla överflödiga graviditets kilon + några till som suttit som berget trots träning. Men det är kostomläggningen som gjort jobbet. ( mer om de under fliken kolhydrater ). 

Fruktsocker!! ( fruktos )

Även om frukt är nyttigt till viss del, innehåller det fruktos som också omvandlas till socker i kroppen. Vill du gå ner i vikt, har diabetes eller har lätt att lägga på dig är mitt råd att hoppa över frukt eller äta det väldigt sällan. Välj då helst frukter som är minst söta och bara lite. Vindruvor, melon mm är väldigt sockerrika och bör helst inte ätas alls.

Ät hellre bär, bäst är hallon men även andra bär med måtta är mer okej än frukt.Vitaminerna kan du få i dig lika bra genom grönsaker från ovanjord. ( mer om det kommer senare )

Ovanjord grönsaker

Alla grönsaker som växer ovanjord är bra kolhydrater. Det går att göra väldigt mycket gott med dem. Man behöver inte bara äta dem som de är utan variera, experimentera och blanda dem till mycket goda rätter. Stek tex färsk sparris i mycket smör och krydda med sådant du gillar. Jättegott istället för potatis till både kött och fisk. Strimlad vitkål, rödkål är också gott att steka i smör eller olja och krydda. Man kan även göra en kall vitkål som blandas med créme fraiche, majonnäs, dijonsenap och kryddor " supergott " 😋 Ovanjord grönsaker kan man äta ur mycket man vill av. Eller tills man blir mätt, mer än mätt behöver man nämligen inte bli.😉